Sådan laver du Panysk og lækkert genbrugsbrød
Hjemmelavet hvidløgsbrød
I dag har vi blendet planter, rapsolie, salt, citronsaft og fløde. Og som sagt blendede vi det sammen og smurte det på brødet og det har vi så lært. Det kunne du jo også gøre, hvis du har noget tørt brød som du skal bruge igen.
Skrevet af Jaqline, Malene og Christina, 10 år
En sikker vinder lammefrikadeller.
Dagens opgaver fordeles af Ruth Lorenzen.
Der snittes på livet løs til panysken. Lea rører kvellersmør.
Kveller vokser i kanten vadehavet og overrisles med saltvand 2 gange i døgnet. Den kan hentes fra juli til august og tørres. På den måde har man kveller til hele vinteren, som man kan lave urtesmør eller krydder sin kylling med:-) Kvelleren kan tørres på eftervarmen i ovnen, men ovnen skal ned på 50 grader inden kvelleren kommes i ovnen. det tager en del timer og kvelleren svinder 93% - så bagefter er der bare den gode havsalt og alle de fantatiske mineraler tilbage i det grønne salt. Den tørrede kveller kan blendes og sies - det fine kan bruges som salt og det grove, der sies fra kan med fordel stoppes ind under skindet på din næste ovnstegte kylling.
Dagens gode råd bliver i dag mandag 17. juni bagt af elever fra Løgumkloster Distriktsskole.
Køkkenmestre: 4 kl. Toftlund Distriktsskole, Ruth Lorenzen og Lea Neuberg + lokale kræfter.
Vadehavskulturpakkenmenuen var torsdag d. 13. juni
Herefter gik madholdet i gang med at kokkerere, dække bord samle østers, bage gode råd.
Fantastisk mad og alle opskrifter vil snart være at finde på bloggen, så man selv kan gå i gang derhjemme.
Panysk er en sammensmeltning mellem sønderjysk snysk og spansk paella. Risen er erstattet af rug (man kan også bruge en anden kornsort, som hvede eller byg) Som i snysk bruger man årstiden grøntsager - vi brugte radiser, spidskål, gulerødder, porre, æbler, ærter. Det vigtigste er at krydre retten rigtig godt, krydderurter kan også være vilde planter, som brændenælder, skvadderkål eller vadehavsurter, som strandvejbred (sorre), strandmelde, strandtrehage. Fra køkkenhaven kan man fint bruge purløgsblomst, som drysses over retten tilsidst, måske sammen med hyldeblomst, som en smuk pynt. Det er meget enkelt at fremstille retten, når først kornet er kogt (kog det evt i øl eller med en kvisk løvstikke, eller judasøre (som er den svamp der kun kan vokse på hyld). Start med at hælde lidt olie på panden - kom herefter de grøntsager på som kræver længst tilberedningstid - tilsæt krydderurter evt. lidt krydder eddike, sirup eller honning (vi brugte gransirup), sennep og salt, kom så grøntsagerne i panden og kornsorten. - det er en ret, der laves lige, når de sultne gæster, er klar til at spise - det er ingen simre ret:-) grøntsager må gerne stadig have bid.
Overblik over Panysk
Kogt korn
årstidens grøntsager
krydderurter
eddike
sennep (gerne hele korn)
sirup/honning/æblesaft
spiselige blomster til pynt
salt (urtesalt)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar